Meidän aikamme

Tuomiokirkon eteen pystytetään joulukuusi kynttilöineen joka vuosi adventin alla. Ensi kerran maailmassa ulkojoulukuusi sai sähkövalaistuksen 103 joulua sitten samassa paikassa.

Tuomiokirkon kuusen nykyiset 700 sähkökynttilää ovat muisto Tuomiokirkon 700-vuotisjuhlasta vuonna 2000. Kuusi on paikallaan Nuutinpäivään saakka juhlistamassa turkulaisten joulua.

Kastemalja katosta

Pääkuorin kastemalja on tehty puretun torninhuipun hopeasta. Kun Tuomiokirkon kattoa korjattiin 1970-luvulla, vanhat kupariset kattopellit myytiin kupariromuksi. Ennen sitä kuparipellistä kuitenkin erotettiin jalometallit. Kattopeltien sulatuksesta kertyi peräti 17 kiloa hopeaa. Kastemaljaan siitä tarvittiin puolitoista kiloa.

Urkupillit soivat myös alttaritaulun takana

Turun tuomiokirkon pääuruissa on 81 erilaista äänikertaa ja 6057 pilliä. Urut ovat Suomen suurimmat soittokoneistoltaan mekaaniset urut ja niiden sanotaan olevan Suomen kallein soitin.

Pääurkuja on soitettu vasta parikymmentä vuotta, vuodesta 1980, mutta sen enempää ikää ei ole kirkon kuoriuruilla (1973) eikä Tarkk'ampuja kappelin uruillakaan (1980). Kaikki ovat Veikko Virtasen rakentamia. Tuomiokirkon pikkuinen urkupositiivi on vuodelta 1959.

Maan ainoassa todellisessa katedraaliakustiikassa urut soivat myös alttaritaulun takana, jonne on sijoitettu pääurkuista soitettavat kaukourut!

Votiivilaiva Tyynellä valtamerellä

Oletko nähnyt valaanpyrstön Aurajoessa Varvintorin lähellä? Noilla tienoin sijainneella Turun vanhalla laivaveistämöllä on tämä valaanpyyntilaiva, parkkilaiva "Turkukin" tehty vuonna 1852. "Turku" seilasi valaita pyytämässä Tyynellä valtamerellä.

Tuomiokirkko sai "Turku"-parkin votiivilaivakseen 1968. Votiivilaivan lahjoitti Turun Laivanpäällikköyhdistys. Votiivilaivoja on meren lähellä olevissa kirkoissa. Merimiehillä oli tapana rakentaa omasta laivastaan pienoismalli, jonka he lahjoittivat kotikirkolleen kiitokseksi siitä että selvisivät pitkästä merimatkasta. Tuomiokirkon votiivilaivan on tehnyt Åke Sandvall parkin alkuperäisten piirustusten mukaan. Sandvallin tekemä on myös Turun Mikaelinkirkon votiivilaiva.

Tuomiokirkon aiemmat kirkkolaivat ovat tuhoutuneet tulipaloissa.