Pyhäinjäännösarkku

Pyhäinjäännösarkku, jonka uskotaan kuuluneen autuaalle Hemmingille, on säästynyt kaikilta Tuomiokirkkoa tuhonneilta tulipaloilta ja säilynyt meidän päiviimme saakka. Uusimmissa tutkimuksissa arkku on ajoitettu jo 1400-luvulle, ja sitä on epäilty myös piispa Henrikin pyhäinjäännösarkuksi. Arkku koostuu arkkukatoksesta ja sen sisällä olevasta pienemmästä pyhäinjäännöslippaasta, jota on voitu kantaa esimerkiksi kulkueissa.

LÄHTEET

Kaisti, Riikka: Turun tuomiokirkko. Rakkaudella rakennettu. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turku 2013. Sivut 63–64

Hiekkanen, Markus: Suomen keskiajan kivikirkot. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki 2007. Sivu 209

Lahti, Sofia: Capse pro reliquiis. Turun tuomiokirkon reliikit ja relikvaariot. Mirator. Marraskuu 2003. www.glossa.fi/mirator/pdf/lahti.pdf Sivut 10–11

Gardberg , C.J.: Keskiajan rauhaton loppuvaihe. Teoksessa Kansallispyhäkkö. Toim. C.J. Gardberg, Simo Heininen ja P.O. Welin. Tammi, Helsinki 2000. Sivut 106–109

Hirvonen, Virpi: Kaksiosainen relikvaario Turun tuomiokirkossa.  Teoksessa Pohjolan suurvalta ja heräävä leijona: Turku ja Kalmarin unioni 1397–1521. Turun maakuntamuseo, Vammala 1997. Sivut 101 eteenp.