Rauta-aita ja sen symbolit

Kappelin erottaa kirkkosalista takorautainen ristikkoaita, jossa on teksti: ”AN(N)O D(OMI)NI MCDXXV MAGNUS OLAI EP(ISKOP)US FECIT FIER(I) H(OC) OP(US). HELP (M)ARIA B(EATA)” eli ”Herran vuonna 1425 piispa Maunu Olavinpoika teetätti tämän teoksen. Auta autuas Maria.” Aidan ovessa on Maunu Tavastin vaakuna, ja oven yläpuolella leijona, joka symboloi Kristusta sekä evankelista Markusta. Vastaavanlainen aita on Pohjoismaissa säilynyt ainoastaan Strängnäsin tuomiokirkossa.

LÄHTEET

Kaisti, Riikka: Turun tuomiokirkko. Rakkaudella rakennettu. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turku 2013. Sivu 43

Hiekkanen, Markus: Suomen keskiajan kivikirkot. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki 2007. Sivu 200

Gardberg , C.J.: Maunu Tavastin tuomiokirkko – katedraalin alku. Teoksessa Kansallispyhäkkö. Toim. C.J. Gardberg, Simo Heininen ja P.O. Welin. Tammi, Helsinki 2000. Sivut 63–66