Kustaa Vaasa

Kustaa Vaasa oli Ruotsin kuninkaana 1523–1560. Hänen johdollaan Ruotsi itsenäistyi Tanskan hallitsemasta Kalmarin Unionista. Hänen käynnistämänsä uskonpuhdistus eli reformaatio muutti lopulta Ruotsin kirkon katolisesta luterilaiseksi. Kuningas sai ylimmän vallan kirkossa ja takavarikoi sen omaisuuden valtiolle.

Kustaa Eerikinpoika Vaasa (1496–1560) oli uplantilaisen rälssimiehen eli verovapautta nauttivan maanomistajan poika. Vuonna 1520 Tanskan kuningas, joka hallitsi Kalmarin unioniin kuuluvaa Ruotsiakin, mestautti muun muassa Kustaan Eerik-isän Tukholman verilöylyssä. Jo seuraavana vuonna Kustaa Vaasa johti armeijansa tanskalaisia vastaan ja irrotti Ruotsin Tanskan herruudesta.

Ruotsalaiset valitsivat Kustaa Vaasan ensin valtionhoitajaksi ja vuonna 1523 kuninkaaksi.

Kustaa Vaasa itsenäisti valtakuntansa myös taloudellisesti. Hän oli pahasti velkaantunut Itämeren kauppaoikeuksia hallinneille Hansakaupungeille. Tilanne johti sotaan, jonka tuloksena Ruotsin ulkopoliittinen asema vahvistui ja maa saattoi vapaammin järjestää kaupankäyntinsä.

Saksassa alkanut uskonnollinen reformaatio antoi Kustaa Vaasalle mahdollisuuden irtautua paavin alaisuudesta ja saattaa Ruotsin kirkko kruunun alamaisuuteen. Näin kirkosta tuli vähitellen luterilainen, ja suuri osa sen omaisuudesta siirrettiin valtiolle. Kirkon taloudellinen ja poliittinen valta murrettiin.

Kuningas kehitti valtakunnan hallintoa ja oikeudenhoitoa, kaupankäyntiä ja erämaiden asutusta. Samalla kuitenkin kansalaisten verotaakka kasvoi. Valtion taloutta painoivat sotavelat, jotka lisääntyivät, kun Suomen itärajalla puhkesi sota Venäjän kanssa. Rauha saatiin solmituksi 1557.

Pian Kustaa Vaasan kuoleman jälkeen hänen kolme poikaansa aloittivat kamppailun vallasta.

LÄHTEET

Heinonen, Meri, Lahtinen, Anu ja Räsänen, Marika: Reformeista reformaatioon. Teoksessa Pohjoinen reformaatio. Toim. Meri Heinonen & Marika Räsänen. Turun Historiallinen Yhdistys, Turku 2016. Sivut 17–19.

Virrankoski, Pentti: Suomen historia 1. SKS, Helsinki 2001. Sivut 133–146.

Ylikangas, Heikki ja Tarkiainen, Kari: Kustaa Vaasa (1496–1560). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2000. http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/315/