Miten Sanan seppä –sovellus toimii?

Sovellus toimii Turun tuomiokirkossa. Kyse on lisätyn todellisuuden sovelluksesta, jossa olennaista on se, että sisältö piirtyy tiettyyn fyysiseen ympäristöön. Sovelluksen sisältöihin voi tutustua muualla sananseppa.fi-verkkosivujen materiaalin kautta.

Sovelluksen käyttämiseen tarvitaan tablettitietokone (ks. Laitteista). Lisäksi on suositeltavaa käyttää kuulokkeita, jotta sovelluksen äänet eivät häiritse muita kirkossa vierailijoita. Mikäli käytössäsi ei ole tarvittavaa laitetta, voit lainata sellaisen Tuomiokirkon aulasta vahtimestarien tiskiltä pantiksi jätettävää ajo-/henkilökorttia tai passia vastaan. Myös lainalaitteen kanssa on suositeltua käyttää omia kuulokkeita.

Ohessa yksityiskohtaiset ohjeet vaihe vaiheelta. Vaiheet 1-2 edellyttävät verkkoyhteyttä ja on hyvä tehdä jo etukäteen ennen kirkkoon saapumista. Kirkon aulassa on käytettävissä langaton verkkoyhteys ja suuressa osassa kirkkotilaa 4G-yhteys.

A. Lataa ensin sovellus laitteeseesi verkkokaupasta.

B. Sovellus lataa ensimmäisellä käynnistyskerralla sisältöjä. Odota latauksen valmistuminen. Lataus voi myös toistua seuraavilla käynnistyskerroilla, mikäli sisällöt ovat päivittyneet.

Kun olet valmis käyttämään Sanan seppä -sovellusta

1. Valitse sovelluksen kieli. Hahmot puhuvat vanhaa suomea sekä yhdessä kohtauksessa vanhaa ruotsia. Tekstityksen voit valita suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  2. Pidettäessä tablettia vaakatasossa (pöytätason suuntaisesti) tulee näkyviin kirkon pohjapiirros sekä ne kahdeksan paikkaa kirkossa, joissa tarinan kohtaukset esitetään. Aulassa Agricolan patsaalla on harjoituskohtaus, josta on hyvä aloittaa. Kohtaukset seurataan numerojärjestyksessä, jolloin myös tarina etenee aikajärjestyksessä. Jo kertaalleen katsottuihin kohtauksiin voi palata.
  3. Kohtauksen luona laite nostetaan pystyasentoon, jolloin näkyviin tulee videokuva sekä vinkkikuva. Kohtaus käynnistetään etsimällä paikka, jossa videokuva vastaa vinkkikuvaa. Kohdentaminen voi viedä 5-10 sekuntia. Laitteen pitäminen vakaana nopeuttaa kohdentamista. Kun laite löytää kohtauksen, näkymä muuttuu mustavalkoisesta värilliseksi ja kohtaus käynnistyy.
  4. Mikäli kohdentaminen ei onnistu, voidaan kohtaus pakottaa päälle käyttöliittymän “Pakota” –napilla. Se lataa sijainnista otetun panoraamakuvan, jonka päällä kohtausta voi seurata. Kohtaus käynnistyy “käynnistä (play)”-painikkeella.
  5. Kohtausta seuratessa voi vaihtaa katselukulmaa ja kääntää laitetta eri suuntiin kuitenkin varoen liian äkkinäisiä liikkeitä. Mikäli kohdennus menetetään, kuva muuttuu mustavalkoiseksi ja kohtaus keskeytyy. Kohdennuksen voi palauttaa hakemalla jälleen vinkkikuvan, minkä jälkeen kohtaus jatkuu keskeytyneestä kohdasta.
  6. Kohtauksen katselun voi keskeyttää “keskeytä (pause)”-painikkeella. Tällöin hahmoista ja esineistä saa lisätietoja klikkaamalla ruudulla kyseistä hahmoa tai esinettä.
  7. Kun laitteen kääntää vaakatasoon, ruudulle ilmestyvien painikkeiden kautta saa esille tietoja hahmoista, esineistä ja kohtauksista. Laitteen kääntäminen vaakatasoon kohtauksen aikana keskeyttää kohtauksen. Laitteen vaakatilassa olevien painikkeiden kautta saa esille lisätietoja jo katsottujen kohtausten hahmoista, esineistä ja kohtauksista.
  8. Kohtauksen katselua voi jatkaa kääntämällä laitteen pystyasentoon, hakemalla kohdennuksen (näkymä muuttuu värilliseksi) ja painamalla “toista (play)”-painiketta.
  9. Kohtauksen päätyttyä hahmot häviävät ja on aika etsiä seuraava kohtaus. Kääntämällä laitteen vaakatasoon saa jälleen näkyviin kohtausten sijainnit kirkkotilassa. Jo kertaalleen katsottuja kohtauksia voi katsella uudelleen menemällä tällaisen kohtauksen sijaintiin kirkkotilassa.
  10. Lisätiedoista on myös linkki sananseppa.fi-verkkosivuille, joista löytyy laajempaa taustoista lähdeviitteineen. Linkkiä klikattaessa sivu avautuu laitteen selaimeen ja se edellyttää verkkoyhteyttä.
  11. “Jaa”-painikkeella voit ottaa sovelluksesta kuvan ja avautuvasta valikosta valita haluamasi sosiaalisen median palvelun kuvan jakamiseen. Sovellus täydentää automaattisesti sovelluksen tunnisteet (#sananseppa #reformaatio2017). Kuvan jakaminen edellyttää verkkoyhteyttä sekä tarvittavia tunnuksia ja sovellusta laitteessa. Aulan harjoituskohtauksessa voit kokeilla ottaa kuvan kaveristasi digitaalisen Agricolan vieressä.