Maailman hiljaisin soitin soi tuomiokirkossa

Klavikordi on mainittu historiallisissa lähteissä jo 1300-luvulla ja niitä rakennettiin 1800-luvun puoliväliin saakka. Se ei ole ainoastaan maailman hiljaisin soitin, vaan sen sanotaan myös olleen Johann Sebastian Bachin lempisoitin, jolla säveltäjän mukaan paremmin kuin millään muulla soittimella saattoi tulkita hänen teostensa hienouksia. Konsertissa kuullaan kuitenkin huomattavasti varhaisempaa musiikkia, alkaen italialaisen Andrea Anticon nuottikokoelmasta vuodelta 1517.

Keskiaikatapahtumaan sijoittuvassa konsertissa matkustetaankin 1500-luvun sävellysten matkassa eri puolille Eurooppaa klavikorditaiteilija Anna Maria McElwainin viemänä.

McElwain on yksi harvoja klavikordiin erikoistuneita muusikoita maailmassa. Hän on Kuopiossa tänä keväänä kuudennen kerran pidetyn, kansainvälisestikin suuren suosion saaneen Nordic Historical Keyboard Festivalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän on myös järjestänyt ensimmäisen kansainvälisen klavikordikilpailun, joka on tiettävästi ensimmäinen soittimen 700-vuotisessa historiassa.

Paluu hiljaisuuteen - klavikordimusiikkia keskiajalta -konsertti on Turun tuomiokirkossa torstaina 29.6.2017 klo 19.00.