Pieni reliikkinäyttely Tuomiokirkkomuseossa

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Pieni reliikkinäyttely on esillä Tuomiokirkkomuseossa 28.6.-15.11.2018.

Pyhän Kertun reliikki koostuu silkkikankaasta, luunsiruista ja turkiksesta, jotka on ajoitettu 300-1300-luvuille. Reliikki on todennäköisesti sijainnut Tuomiokirkon Pyhän Gertrudin alttarissa, jonka arvellaan olevan Turun piispa Maunu Tavastin ajalta 1400-luvun alkupuoliskolta.

Matkustajien suojeluspyhimys ja rottien karkottaja Pyhän Gertrudin eli Pyhän Kertun kultti levisi Pohjoismaihin 1300-luvulla ja Turussakin toimi 1400-luvulla Pyhälle Kertulle omistettu kilta.

Getsemanen kivet ovat kalkkikivenmurusia, joiden suojana on silkkikangas. Ajoituksen perusteella ne saattavat olla Maunu Tavastin Pyhälle Maalle vuonna 1420 tekemän pyhiinvaellusmatkan tuomisia. Lisäksi Tuomiokirkkomuseossa on esillä reliikkien säilytyspussi 1400-luvulta.

Kaikkiaan yli 90 reliikkiä löytyi Turun tuomiokirkosta sen restauroinnin yhteydessä 1920-luvulla. Reliikkien alkuperää on selvitetty muun muassa radiohiilitutkimuksin.

Tuomiokirkkomuseo on avoinna päivittäin klo 9-18. Tuomiokirkon tilaisuuksien aikana museo on suljettuna. Tuomiokirkkomuseon sisäänpääsy sisältyy Museokorttiin. Muille sisäänpääsymaksu on 2/1 euroa.

Aki Arponen