Aikakello - mitä aikaa se näyttää?

Toistuvan ihmettelyn aiheen muodostavat kellon 'viisarit'. Kello näyttää olevan aivan väärässä ajassa. Selitys löytyy siitä, että kellossa on ainoastaan tuntiviisari, joka tosin on niin pitkä että näyttää kahdelta (samassa linjassa olevalta) viisarilta. Kuvassa kello ei siis ole 3.50 vaan 10.00.

• Kello on kooltaan 480 x 480 cm
  • Kellotaulun halkaisija on 420 cm
  • Viisarin pituus 340 cm
  • Numeroiden korkeus 80 cm
  • Askelmia torniin 282

Kello 12:n lyönnit

Tänäkin päivänä Tuomiokirkon kello lyö kaksitoista kaikille suomalaisille Ylen Radio 1:n välityksellä.

Kello kahdentoista lyönnit alettiin lähettää Yleisradiossa jatkosodan ratkaisevien vaiheiden aikana. Vuonna 1944 presidentin puoliso Gerda Ryti kehotti omistamaan kello kahdentoista lyöntien hetket "rukoukselle synnyinmaan edestä".

YLE otti huhtikuussa 2006 käyttöön uuden äänitteen Turun tuomiokirkon aikakelloista. Äänite nauhoitettiin Turussa maaliskuussa 2006. Aiempi äänite oli vuodelta 1965.

> > Kuuntele juttu Tuomiokirkon kellosta. Toimittajana Henri Kirkanen.