Tapahtumia Turun tuomiokirkossa

Tervetuloa Turun tuomiokirkkoon joka päivä klo 9-18! Otathan kuitenkin huomioon, että tilaisuuksien aikana kirkossa ei voi kierrellä. Penkkiin voi toki istahtaa, ja tilaisuuksiin voi ottaa osaa.

Tällä sivulla on listattuna Tuomiokirkon tilaisuuksia. Huomioithan, että lista ei ole kattava, kirkossa voi olla myös perhejuhlia (häitä, ristiäisiä, jne.), jotka eivät näy tapahtumalistassa. Häitä on erityisesti lauantaina iltapäivällä, sunnuntaina taas vietetään messuja, iltapäivällä voi olla ristiäisiä.

Lisätietoa kirkon tapahtumista saa vahtimestareilta, puh. 040 341 7100.

< Takaisin listaukseen

Lunchmusik med Ensemble MMXX

ma 6.6. kello 12.00 - kello 12.15

Åbo domkyrka

Börja veckan med en stund av lugn och sköna klanger i Domkyrkan.

Under vårterminen kommer Ensemble MMXX att bjuda på korta lunchmusikstunder i Åbo domkyrka varannan måndag kl. 12. Tanken är att göra det möjligt för var och en som har några minuter över kring lunchtid att sticka sig in i Domkyrkan, sätta sig ned och låta sig svepas med av renässanstida tongångar - ett slags musikmeditation inför den nya veckan, om man så vill.

Idén till de här musikstunderna föddes under det senaste året då all reguljär konsertverksamhet var omöjlig och det blev nödvändigt att börja tänka i nya banor. Samtidigt fungerar de som ett sätt att föra ut den musik som ensemblen älskar till åhörare på ett lättillgängligt och kravlöst sätt, utan alla de formaliteter som omger en konsert. Man får lyssna genom hela musikstunden, som varar 10-15 minuter, eller bara sitta en minut eller två, helt enligt dagens tempo och stämning.

Den musik som framförs kommer från Europas alla hörn, med tonsättare som Josquin Desprez, Giovanni Pierluigi da Palestrina, William Byrd och många fler. Om man sedan undrar vad det var som sjöngs så kan man se dagens repertoar på ett anslag i vapenhuset.

Ensemble MMXX, som står för de här musikstunderna, är ett barn av den pågående pandemin: våren 2020, då all kulturell verksamhet inskränktes hårt, beslöt sig de fyra sångarna i gruppen för att söka efter något sätt att mitt i all tystnad kunna fortsätta sjunga. Den ex tempore-ensemble som då föddes har nu stadgats och enligt sitt födelseår tagit namnet MMXX. De som sjunger i gruppen är Maikki Säikkä, Marika Kivinen, Mats Lillhannus och Kristoffer Malm.
 

 

Åbo svenska församlingLinkki avautuu uudessa välilehdessä