Tapahtumia Turun tuomiokirkossa

Tervetuloa Turun tuomiokirkkoon joka päivä klo 9-18! Otathan kuitenkin huomioon, että tilaisuuksien aikana kirkossa ei voi kierrellä. Penkkiin voi toki istahtaa, ja tilaisuuksiin voi ottaa osaa.

Tällä sivulla on listattuna Tuomiokirkon tilaisuuksia. Huomioithan, että lista ei ole kattava, kirkossa voi olla myös perhejuhlia (häitä, ristiäisiä, jne.), jotka eivät näy tapahtumalistassa. Häitä on erityisesti lauantaina iltapäivällä, sunnuntaina taas vietetään messuja, iltapäivällä voi olla ristiäisiä.

Lisätietoa kirkon tapahtumista saa vahtimestareilta, puh. 040 341 7100.

< Takaisin listaukseen

Kristina, regina -soolotanssiesitys ja kulttuuri-ilta

Nainen katselee kultaista maskia, taustalla Tuomiokirkon pääalttari

ke 19.4. kello 18.30

Turun tuomiokirkko

Kiehtovasta kuningatar Kristiinasta kertova luento ja tanssiesitys

Kuningatar Kristiinasta kertova lokakuussa 2022 ensi-iltansa saanut kulttuuri-ilta valloittaa Turun tuomiokirkon toistamiseen keskiviikkona 19.4.23. Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689), Kustaa II Adolfin tytär, on kiehtova hahmo. Hän syntyi miesten hallitsemaan maailmaan, peri suuren valtakunnan lapsena ja nousi suvereeniksi itsevaltiaaksi ja protestanttikuningattareksi. Hän kuitenkin koki vahvan hengellisen heräämisen ja päätti lopulta luopua kruunusta muuttaen Roomaan ja kääntyen katoliseen uskoon. Illan aikana tutkitaan, millaisia tunteita ja ajatuksia hänen elämänsä suuret käännekohdat Kristiinassa herättivät.

Ilta alkaa Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhosen esitelmällä ”Kristiina - kuningatar ja ihminen”. Illan toisella puoliskolla nähdään vahvojen poikkeusnaisten tulkkina tunnetun tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksen ”Kristina, regina”. Tämä teos on tilausteos Turun tuomiokirkkoon, ensi-ilta oli 7.10.22.

Kristiina henkilönä on kiehtovan monisärmäinen. Hänen vaiheensa ovat kuin allegoria nykynaisen kamppailusta erilaisten lasikattojen läpi. Mieheksi kasvatettu Kristiina kiroilee, huutaa, tanssii, maalaa, pukeutuu miten haluaa, kohtaa hengellisen heräämisen ja rakastaa... vai rakastaako? Hänellä on useammat kuin yhdet kasvot, tanssiteoksessa niistä kohdataan monia.

Turun tuomiokirkkoseurakunnan tilausteos ”Kristina, regina” on jatkoa Ranskassa työskentelevän solistitanssijan Louhensalo-Lindströmin aiemmille naiskuvateoksille; Tuomiokirkossakin esitetylle ”Minä Birgitta - kohtauksia erään naisen Pyhästä elämästä” sekä Helsingin Diakonissalaitoksen ”Aurora Karamzinin monissa kengissä” tilausteoksille.

Soolotanssitaideteos pureutuu leikkisästi Kristiinan hahmoon, se yhdistelee commedia dell Artea, klassista- ja barokkibalettia sekä tanssiteatteria. Kristiina ei ollut pyhimys tai suuri hyväntekijä kuten Birgitta tai Karamzin, mutta kuningattaren tittelin takana hän oli kuitenkin ihminen. Kuka Kristiina loppujen lopuksi oli? Kertovatko historiankirjat meille oikeastaan mitään Kristiinasta itsestään? Näyttämöllä vilahtaa myös Kristiinan elämässä vaikuttanut hahmo, filosofi, Renè Descartes, jota esittää Tom Linkinen.

Sooloteoksen musiikkina kuullaan aikalaismusiikkia Kristiinan elämän ajalta sekä uutta musiikkia. Teoksen koreografia on Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin. Taiteellisena tuottajana toimii Anne-Maria Haapala. Pukusuunnittelu ja toteutus on Outi Räsäsen.

Illan kokonaiskesto on noin 90 minuuttia sisältäen pienen väliajan. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10€.

Pari päivää ennen esitystä järjestetään Seurakuntien toimitalolla Kristiinan kengissä -liiketyöpaja. Lue lisää liiketyöpajasta tästä linkistä.

Turun ja Kaarinan seurakunnatLinkki avautuu uudessa välilehdessä