Tuomiokirkon rukouspolku

Ruotsin luterilaisen kirkon piispan Martin Lönnebon ideoimat rukoushelmet ovat käytössä myös monilla suomalaisilla kristityillä. Rukoushelmiin liittyvän tarinan mukaan piispa Martin Lönnebo oli purjehtimassa Välimerellä, kun myrsky yllätti. Myrskyn laantumista saarella odotellessaan Lönnebo alkoi hahmotella hengellistä pelastusrengasta, joka auttaisi löytämään sopivia sanoja rukoukseen. Tuloksena oli suuren suosion saavuttanut, monikäyttöinen helminauha. Suomessa valmiita rukoushelminauhoja myy Sacrum. Lönnebon rukoushelmista löytyy myös monia hartauskirjoja. Monet askartelevat helmet itse.

Tämän rukouspolun avulla voit hiljentyä Tuomiokirkon eri kappeleiden ja yksityiskohtien luona historiaa, ihmisyyttä, Jumalaa ja elämää pohtien.

Tuomiokirkon pohjakartta, jossa numeroilla kuvattu hiljentymispaikkojen sijainti

1. Pyhän Johanneksen kappeli / Kijkin kappeli 

Johannes vastasi: “Minä olen ääni, joka huutaa autiomaassa: Tasoittakaa Herralle tie!” Joh 1:23
“Herran Kansan matkasaattoon / kaste liitti meidätkin
/ armahtamaan toisiamme / luomaan rauhaa riitoihin.” Virsi 442: 2
Kasteessa ristinmerkkinä piirsit minuun sanasi: Sinä olet minun, en koskaan hylkää sinua. (Kasteen helmi)

1440-luvulla rakennettu kappeli omistettiin kahdelle Johannekselle: Jeesuksen serkulle Johannes Kastajalle ja evankelista Johannekselle. Kappelissa on alkuajoista lähtien toimitettu kasteita. Kirkon takaosassa oleva kalkkikivinen kastemalja on sijainnut kappelissa erityisen kalkkikivilaatan päällä.  astealtaan sijainti kirkon takaosassa kuvaa sitä, että kaste on portti seurakuntaan.

2. Tavastin kappeli / Pyhän ruumiin kappeli

”Jumalani, sinuun apuusi minä luotan. Enhän luota turhaan, ethän anna vihollisilleni sitä riemua, että he voittavat minut!” Ps 25:2
“Oi Herra käy sä siunaamaan / nää rannat rakkaan synnyinmaan / Suo aina rauha suloinen / ja estä sota verinen,” Virsi 577:5
Herra, sinä tiedät, mitä tarvitsen. Varjele minut huolehtimasta. (Pyhän huolettomuuden helmi)

Katolinen piispa Maunu II Tavast perusti 1421 tämän kappelin. Sen alttarilla sijaitsi patsas Jeesuksen ruumiista Maria-äidin sylissä sekä ”Kristus arkussa” -veistos. Arvokkaat esineet sijaitsevat nykyään Tuomiokirkkomuseossa. Kappelista tuli hautakappeli, jonne on haudattu myös monia sotasankareita. Yksi näistä on Evert Horn, joka kuoli 30-vuotiaana Pihkovan taistelussa vuonna 1615. Hän oli kuningas Kustaa II Aadolfin hyvä ystävä, ja kuningas suri  ystäväänsä syvästi. Tämän kappelin äärellä voi nähdä kaikkien sodan takia kärsineiden kivun.

3. Pyhän Henrikin ja Pyhän Eerikin alttari

Tässä valtakunnassa ovat heikot vahvoja, sairas terveen parantaa, saaja auttaa antajaa. (Virsi 428:5)
”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.” 2 Kor 12:9
Jumalani, missä olet? Sinun käsiisi minä annan henkeni. (Yön helmi)

Tuomiokirkko on omistettu Pyhälle Henrikille, joka legendan mukaan toi kristinuskon Suomeen noin vuonna 1155. Legendan mukaan hän kuoli uskonsa tähden. Kirkon historiaan liittyy vaiheita, joissa vahvat ovat määränneet heikkoja, ja kirkon toiminta on aiheuttanut kärsimystä. Toisaalta tänä päivänäkin monet kärsivät uskonsa tähden. Jeesus tietää, mitä on kipu ja kärsimys, suosio ja valta. Hän on heikkojen, sairaiden ja kuolevien rinnalla.

4. Gezeliuksen kappeli / Pyhän Yrjänän kappeli

"Puhu, Herra, palvelijasi kuulee.” 1 Sam 3:10
”Yhtä pyydän, Vapahtaja, tänään yhtä pyydän vain: Näytä yhden päivän matka, askel jonka tänään sain.” Virsi 525: 3
Ruoki minua rakkaudella, Jumala. (Rakkauden 1. helmi)

Pienessä syvennyksessä on kolmen tärkeän piispan viimeinen leposija. Arkussa on säilytetty Autuaan piispa Hemmingin pyhäinjäännöksiä ja kaksi merkittävää Gezelius-nimistä piispaa lepää kappelin edustalla lattian alla. Piispan tehtävä on aina ollut suuren vastuun kantamista. Kuitenkin  seurakunnassa meillä jokaisella on oma kutsumuksemme rakkauden työssä. Jokainen on tärkeä.

5. Kankaisten kappeli

Hanna tuli raskaaksi ja synnytti aikanaan pojan. Hän antoi pojalleen nimen Samuel sanoen: ”Herralta minä häntä pyysin.” (1 Sam 1:20)
Kun lapset kouluun rientävät, taluta, Jeesus, heitä. Ja viivy aivan lähellä äitejä väsyneitä. Tee kodit onnellisiksi. (Virsi 524:3)
Niin kuin sinä rakastat, anna minun rakastaa. (Rakkauden 2. helmi)

Kappelin keskellä sarkofagissa lepää Kaarina Maununtytär, jonka vaiheet Ruotsin kuningattareksi ja suomalaisten sydämiin ovat moninaiset. Kaarinasta tuli äiti kuninkaan lapselle 15-vuotiaana, vuonna 1566. Virallisesti hän oli tuolloin vielä Ruotsin kuninkaan Eerik XIV:n hovissa hovineitona. Pian he  menivät naimisiin ja Kaarina oli kolme kuukautta Ruotsin kuningatar. Hovin valtapelin pyörteissä Kaarina joutui puolisoineen vangiksi, olemaan erossa lapsistaan ja hänestä tuli nuorena leski. Kuitenkin lopulta hän sai asua lastensa kanssa rauhassa Liuksialan kartanossa, jossa hän hoiti tilaa 35 vuotta talonpoikien arvostamana. Kaarinan tarina antaa voimaa kaikille, jotka kärsivät epäoikeudenmukaisuutta vanhemmuuden teemoissa tai taistelevat lastensa puolesta.

6. Pääkuori / Kaikkien pyhien kappeli

”Jumala on läsnä, häntä rukoilkaamme, pyhyydessä palvokaamme.” Virsi 194:1
”Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: Hänessä me elämme, liikumme ja olemme.” Apost. t. 17:27.28
Sinä olet ääretön, sinä olet lähellä, sinä olet valo. (Jumalahelmi)

Kaikkien pyhien kappeli vihittiin käyttöön 1485. Kirkon pääalttari siirrettiin sinne 1649. Pääkuorissa on paljon kuvia merkittäviltä taiteilijoilta, aiheinaan Jeesuksen elämän pääkohdat, Ilmestyskirjan enkelit ja toisaalta 1800-luvulla maalatut kuvat kristinuskon saapumisesta Suomeen. Tämän alttarin ääressä on polvistuttu ehtoolliselle tuhansia kertoja, hiljennytty Herran edessä. On luvattu rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä, ja saatu kummin siunaus  konfirmaatiopäivänä. Kirkon kuoriosa ei ole sen pyhempi kuin mikään muukaan osa kirkkoa, mutta alttarin läheisyydessä ihminen taitaa herkistyä sille  enemmän.

7. Tottien kappeli / Laurentiuksen kappeli

Iloitkaa aina Herrassa, vieläkin sanon: Iloitkaa! (Fil 4:4)
Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa, kaikki on niin hyvin että ihan naurattaa! (Virsi 931:1)
Sinä muutat suruni iloksi. (Ylösnousemuksen helmi)

Kappelissa näkyy suuri hautamuistomerkki, jossa ovat sotamarsalkka Åke Tott ja kreivitär Christina Brahe. Keskiajalla avioliitot ja rakkaussuhteet ovat olleet erilaisia kuin tänä päivänä. Kuitenkin voisi ajatella, että Åke Tottin toinen avioliitto (ensimmäinen vaimo menehtyi nuorena) oli ilon lähde. Suuri  hautamuistomerkki on Christina Brahen tilaama. Kirkossa saa olla iloinen ja nauravainen!

8. Pyhän ristin kuori / Mikael Agricolan kappeli

“Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.” Mark 10: 14
“Ystävä sä lapsien, katso minuun pienehen. Minne käynkin maailmassa, sinä olet hoitamassa.” Virrestä 492
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. (Minähelmi)

Pyhän Ristin kuori on muodostettu 1470-luvulla purkamalla Pyhän Bartolomeuksen ja Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kappeleiden välinen seinä. Mikael Agricolan kappeliksi tila nimettiin hänen muistovuotenaan 2007. Kappelin maalaukset ovat hyvin vanhoja: nurkassa oleva laivan hahmo on 1400-luvulta. Tilan keskeltä purettu seinä antaa meillekin mallia. Kappeli on nykyään lasten paikka. Lapset eivät tunnista ihmisten rakentamia,  näkymättömiä raja-aitoja. Heille pyhä sopii leikkiin ja kaikki ihmiset toistensa lähelle, ennakkoluulottomasti.

9. Tigerstedt-Wallensternan kappeli

”Menkäämme sinne, missä on Herran asumus, kumartukaamme hänen istuimensa eteen.” Ps 132:7
Tulkoon tie sinua vastaan, olkoon tuuli aina myötäinen. Päivä poskillesi paistakoon, sade pelloillesi virratkoon. Virsi 979
En jaksa yksin, kaipaan rakkautta. Armahda minua. (Autiomaan helmi)

Keskiajalla kappeli oli pieni eteinen, jonka kautta kuljettiin pääkuoriin. Niinpä tästä kulkivat kaikki, jotka aikoivat ripille ja ehtoolliselle. 1600-luvun lopulla  laajennusosa muuttui hautakappeliksi. Välillä tila toimii pyhiinvaeltajan kappelina. Miten sopivaa huoneelle, jonka kautta on matkattu kohtaamaan pyhää keskiajalta saakka!

10. Pormestarin kuori

Sinä yksin olet pyhä, sinä yksin olet Herra, sinä yksin olet korkein, Jeesus Kristus, Pyhän Hengen kanssa, Isän Jumalan kunniassa. Aamen. Virsi 126
Ota yksinäisyyteni, olen sinun. (Hiljaisuuden helmi)
Jumala lähestyy meitä Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä. (Katekismus)

Kappeli rakennettiin 1400-luvun alussa. Pääteemana oli Pyhä Kolminaisuus. Kaupungin pormestarien ja kauppiaiden aikanaan ylläpitämä kappeli toimi kesällä 2021 pyhiinvaeltajien kohtauspaikkana. Tässä kaupungissa on aina tehty työtä. Jo keskiajalta täältä on matkattu pitkälle ja tänne on tultu kaukaa tekemään kauppaa. Toisilla on työtä liikaa, toisilla ei tarpeeksi. On ammatteja, joita ei arvosteta riittävästi. Koronaviruspandemia on ollut kohtuuttoman raskas osalle yrittäjistä. Helposti näemme omat ponnistelumme ja koemme, että muilla on helpompaa. Pyhiinvaelluksella ja muutenkin Herramme edessä ei ammatilla tai suorituksilla ole väliä. Jokainen on Jumalalle tärkeä ja rakas.

11. Stålhandsken kappeli / Sielujen kappeli

“Ylistäkää häntä, aurinko ja kuu, ylistäkää häntä, kirkkaat tähdet!” Ps 148:3
”Sinua, Luoja taivaitten, tottelee liike tähtien, aurinko, kuu ja kaikki maa sinua, Herra, kumartaa.” (Virsi 597:1)
Ylistän sinua yhdessä luonnon/luomakunnan kanssa. (Luomakunnan helmi)

1400-luvulla rakennetun kappelin katossa välkkyy kaunis tähtitaivas. Sen maalasi maalarimestari Karl Konst. Hellsten 1800-luvun loppupuolella Turun palon jälkeen. Pohjoismaiden tuhoisin tulipalo raunioitti lähes koko kaupungin. Turun katedraalikoulun oppilas Adolf Moberg kuvaili kirkontornin palaneen kuin jättiläismäisen soihdun. Torni romahti ja kellot sulivat kuumuudessa metallimöykyiksi. Kuitenkin tämä pyhä rakennus rakennettiin uudelleen huolehtimaan yhä uusista sukupolvista. Tuomiokirkossa katse nousee herkästi ylöspäin, kun ilmavat holvit kulkevat vaaleina korkeuksissa. Auringon valo paistaa kirkkoon eri ikkunoista. Kirkossa paljon aikaa viettävälle on puhuttelevaa, miten keväällä joka päivä valo lisääntyy ja kiinnittää huomion kirkon eri kohtiin.

Lönnebon rukoushelmet

Jumala-helmi ”Sinä olet ääretön. Sinä olet lähellä. Sinä olet valo.”
Hiljaisuuden helmet (soikeat helmet) ”Ota yksinäisyyteni. Olen sinun.”
Minä-helmi ”Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.”
Kasteen helmi ”Kasteessa ristinmerkkinä piirsit minuun sanasi: Sinä olet minun. En koskaan hylkää sinua.”
Autiomaan helmi ”Teen väärin ja satutan muita. En jaksa yksin, kaipaan rakkautta. Armahda minua.”
Pyhän huolettomuuden helmi ”Sinä tiedät, mitä tarvitsen. Varjele minut huolehtimasta.”
Rakkauden 1. helmi (Jumalan rakkaus) ”Ruoki minua rakkaudella, Jumala.”
Rakkauden 2. helmi (lähimmäisenrakkaus) ”Niin kuin sinä lohdutat anna minun lohduttaa. Niin kuin sinä rakastat, anna minun rakastaa.”
Luomakunnan helmi ”Sinä, Herra, loit maailman, kasvit, eläimet ja ihmiset. Opeta meitä arvostamaan ja suojelemaan luomakuntaasi.”
Salaisuuden helmet ”Sinä näet salaisuuteni, Jumala. Tee minusta rohkea. Lohduta minua.”
Yön helmi ”Kun yön pelot tulevat, enkelisi vartioivat minua pimeässä.”
Ylösnousemuksen helmi ”Sinä muutat suruni iloksi.”

 

Tuomiokirkon rukouspolun on ideoinut ja toteuttanut Sinikka Pietilä.