Turun tuomiokirkon seitsemän vuosisataa

Emme tiedä varmasti, milloin Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön tuomiokirkoksi. Yleisin arvio syntymäpäivälle on 17. kesäkuuta 1300. Sen mukaan Tuomiokirkko on siis jo yli 700-vuotias. Kirkko on nähnyt siis paljon historiaa. Lue tarkemmin historian tapahtumista kunkin vuosisadan omalta sivulta. Jokaisella sivulla on myös vuosisataa käsittelevä opastusvideo.

Sivut aukeavat elokuun 2021 aikana.

1300-luku

Alussa Tuomiokirkko oli vielä pieni ja puinen, ja se paloi 1318. Vuosisadan lopulla alettiin kuitenkin jo rakentaa entistä ehompaa kirkkoa.

Tutustu Tuomiokirkon 1300-lukuun tällä sivulla.

1400-luku

1400-luvun aikana Tuomiokirkko rakennettiin mahtikirkoksi, joka veti ja vetää edelleen vertoja Keski-Euroopan katedraaleille. Koko vuosisata oli katolisen ajan kulta-aika.

Tutustu Tuomiokirkon 1400-lukuun tällä sivulla.

1500-luku

Reformaatio eli uskonpuhdistus ravisutti Ruotsin valtakuntaa vuonna 1527. Kuningas Kustaa Vaasan ja hänen poikiensa aika näkyy kirkossa parhaiten Kaarina Maununtyttären haudan kautta.

Tutustu Tuomiokirkon 1500-lukuun tällä sivulla.

1600-luku

1600-luvulla Euroopassa riehui 30-vuotinen sota, jossa protestantit ja katoliset ottivat kiivaasti yhteen ja valtiot yrittivät samalla laajentaa alueitaan. Turun tuomiokirkossa 30-vuotinen sota on edelleen hyvin näkyvillä useiden sotapäälliköiden hautamuistomerkkien muodossa.

Tutustu Tuomiokirkon 1600-lukuun tällä sivulla.

1700-luku

Isovihan aika 1700-luvun alkupuoliskolla toi Suomeen venäläismiehityksen. Piispa Henrikin luut varastettiin Tuomiokirkosta ja ne katosivat. Samalla Turku kasvoi, ja tila kirkossa kävi ahtaaksi niin lattian alla kuin päälläkin.

Tutustu Tuomiokirkon 1700-lukuun tällä sivulla.

1800-luku

1800-luvun kuuluisin tapahtuma Tuomiokirkossa lienee Turun palo 1827. Tulipalo tuhosi kirkon sisustuksen täysin. Nykyinen ilmiasu on Turun palon jälkeiseltä ajalta. Freskot, alttaritaulu, penkit, jne. huokuvat kaikki 1800-lukua.

Tutustu Tuomiokirkon 1800-lukuun tällä sivulla.

1900-luku

Myös 1900-luvulla on Tuomiokirkossa ehtinyt tapahtua paljon. Sodat ovat aiheuttaneet ongelmia, mutta myös tutkimusta on tehty.

Tutustu Tuomiokirkon 1900-lukuun tällä sivulla.

2000-luku

Nykypäivänä Tuomiokirkko seisoo edelleen Unikankareen kummulla. Se on monelle rakas kirkko, ja Turun sydän.

Tutustu Tuomiokirkon 2000-lukuun tällä sivulla.