Sisältö (content)

Hemminki Henrikinpoika Ferrarius (s. 1625 Turussa)

Hemminki Henrikinpoika Ferrarius (s. 1625) on seppä Olavin pojanpojan pojanpoika. Hän opiskelee papiksi Turun Akatemiassa. Hemmingin aikana vahvistuu kansanopetus Suomessa.

”Minä olen Hemminki Henrikinpoika Ferrarius, raudanlujaa pappissukua, joka polveutuu maineikkaista seppämestareista.

Minä kumarran isieni työlle. He ovat laskeneet perustan, jolle minä rakennan. Isät ovat kamppailleet puhtaan uskon puolesta. He ovat kantaneet sotien ja katovuosien taakan ja uskoneet, että Jumalan armosta parempi päivä koittaa tälle kansalle.

Nyt on rakentamisen ja toivon aika. Näen jo, miten aamu sarastaa ja aurinko nousee maamme ylle. Me emme ole enää pieni valtakunta Pohjan perillä. Rajamme ulottuvat kauas Itämeren tuolle puolen, ja pian armollinen kuningattaremme Kristiina nostaa Ruotsin sivistyneitten maitten joukkoon. Käskynhaltijamme, kreivi Pietari Brahe on perustanut uusia, elinvoimaisia kaupunkeja ja antanut tukensa uusille kouluille.

Akatemiassa teemme tiedettä latinan kielellä, mutta kirjoitamme myös runsaasti kirjoja kansan kummallakin kielellä. Näitä kieliä me nyt Pyhien kielien rinnalla tutkimme sekä kertomuksia, joita kansamme kunniakkaasta muinaisuudestaan laulaa.

Meillä on kansankielellä koko Biblia, katekismus ja virret. Lukkarit kiertävät kylillä opettamassa ja papit opittua kuulustelemassa. Minä näen jo päivän, jolloin jokaisella on kirja kädessään. Jokainen osaa käskyt ja Isämeidän ja uskontunnustuksen, ei ulkolukuna, vaan sana sanalta itse lukien ja sydämessään ymmärtäen.

Suokoon Jumala maallemme rauhan, jotta vielä köyhä kansamme saa kylvää ja kyntää peltonsa toivossa ja iloiten. Suokoon hän, että me kouluja käyneet torjumme itsekkään sydämemme kiusaukset ja annamme tietomme ja taitomme kaikkien hyväksi, ei herroina halliten vaan kansan palvelijoina, kuten oppi-isämme Martti Luther opetti.”


LÄHTEET

Hanska, Jussi ja Lahtinen, Anu: Keskiajalta 1500-luvun lopulle. Teoksessa Huoneentaulun maailma. Kasvatus ja koulutus Suomessa keskiajalta 1860-luvulle. Toim. Jussi Hanska ja Kirsi Vainio-Korhonen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 2010. Sivut 46–50, 53–55, 59.

Heininen, Simo: Rothovius, Isaacus (1572–1652). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2000 (päivitetty 2012). http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/451/

Heininen, Simo: Isaacus Rothovius (1572–1652). Teoksessa Kirkollisia vaikuttajia Pyhästä Henrikistä nykyaikaan. Toim. Hannu Mustakallio. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 2012.

Joutsivuo, Timo: Papeiksi ja virkamiehiksi. Teoksessa Huoneentaulun maailma. Kasvatus ja koulutus Suomessa keskiajalta 1860-luvulle. Toim. Jussi Hanska ja Kirsi Vainio-Korhonen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki 2010. Sivut 119–122, 130–136.