Tuomiokirkon Pyhän Johanneksen kappelin taidenäyttelytila

Pyhän Johanneksen eli Kijkin kappeli sijaitsee ensimmäisenä vasemmalla eteishallista kirkkosaliin tultaessa. 

Johannes Kastajalle ja Johannes Evankelistalle omistettu kappeli rakennettiin 1440-luvulla. Keskiajalla Pyhän Johanneksen alttarin lisäksi kappelissa sijaitsivat myös Pyhän Veronikan ja Pyhän Margaretan alttarit. Alkujaan kastekappelina toimineesta tilasta tuli myöhemmin useiden sukujen viimeinen leposija. Kappelissa sijaitseva Kijk-suvun hautarakennus on peräisin 1700-luvulta. Kalkkimaalaukset ovat oletettavasti 1470-luvulta.

Kappelin näyttelykäytössä oleva, L-kirjaimen muotoinen lattiapinta-ala on noin 35m2, tilan korkeus on useita metrejä. Tila on vapaasti käytettävissä miljöön rajoitukset ja turvallisuus huomioiden; kappelin pintoihin ei muun muassa saa ripustaa. Seurakuntayhtymältä on saatavissa 1-2 sermiä ripustuskäyttöön. Tilaan on mahdollista tuoda omat telineet ja jalustat edellä mainitut rajoitukset huomioiden. Pyhän Johanneksen kappeli ei ole esteetön tila. Näyttelytilaa ei erikseen valvota, vaan valvonta tapahtuu tavanomaisen vahtimestaritoiminnan puitteissa.

Kappelissa esitettävän taiteen tulee sopia kirkkotilaan, eikä se saa häiritä kirkon muuta toimintaa. Näyttelytila on avoinna kirkon aukioloaikoina ma−su klo 9–18, paitsi tilaisuuksien aikana.

Ammattitaiteilijoille suunnattu haku Pyhän Johanneksen kappelin syysnäyttelyyn on avoinna vuosittain lokakuun ajan. 
 

Lisätiedot

Elina Ovaska
intendentti
elina.ovaska@evl.fi
puh. 040 341 7241

Laura Ruohonen
kulttuuriperintöasiantuntija
laura.ruohonen@evl.fi
puh. 040 341 7240

 

Valokuvat: Neea Koskela