Videoita Turun tuomiokirkon historiasta

Seurakunta on viime aikoina julkaissut useita videoita Tuomiokirkon historiasta. Tällä sivulla on listattuna sekä videot että linkit niiden tekstivastineisiin. Linkit ovat saavutettavia pdf-dokumentteja ja aukeavat uuteen välilehteen. Kaikki videot on tekstitetty, osassa tekstitys täytyy laittaa päälle YouTuben valikosta. Tervetuloa tutustumaan.

Turun tuomiokirkko: Piispa Henrik

Turun tuomiokirkolla on paljon tarinoita kerrottavanaan. Yksi niistä on piispa Henrik eli Pyhä Henrik, Suomen kansallispyhimys. Videolla kerrotaan miten piispa Henrik liittyy Turun tuomiokirkkoon.

Turun tuomiokirkko: Piispa Henrik -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko: Pyhimykset ja kansanperinne

Keskiajalla Turun tuomiokirkossa oli kymmenittäin pyhimysalttareita. Kaikuja niistä näkyy kirkossa edelleen. Videossa esitellään muutamia alttarinpaikkoja eri puolilta kirkkoa.

Turun tuomiokirkko: Pyhimykset ja kansanperinne -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko: Rakentamisen vaiheet

Kun Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön, se oli kovin erinäköinen kuin nykyään. Videolla käydään lyhyesti läpi Tuomiokirkon rakennusvaiheita eri vuosisatojen ajalta.

Turun tuomiokirkko: Rakentamisen vaiheet -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko vs. Turun linna

Eeppinen oppaiden kaksinkamppailu Turun tuomiokirkon ja Turun linnan kesken. Nyt ratkaistaan, kumpi on parempi, kirkko vai linna. Vai ratkaistaanko? Kamppailemassa Turun tuomiokirkkoseurakunnan viestintäsihteeri ja Tuomiokirkon vahtimestari Eeva-Kaisa Ahlamo sekä Turun linnasta tutkija Bengt Selin.

Tuomiokirkko vs. Turun linna -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko & Turun linna

Viime vuonna kiisteltiin siitä, kumpi on parempi, kirkko vai linna. Tällä kertaa ollaankin hyvää pataa, ja autetaan kaveria hädässä. Miten käy, kun Tuomiokirkon vahtimestari Eeva-Kaisa Ahlamo sekä Turun linnan tutkija Bengt Selin vaihtavatkin paikkoja? Miten onnistuu itselle vieraan paikan opastaminen?

Tästä videosta ei tällä hetkellä ole tarjolla tekstivastinetta.

Keskiaika-aliasta Turun tuomiokirkossa

Keskiajan tutkija Ilari Aalto ja Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Miika Ahola selittävät toisilleen keskiaikaisia sanoja karkkipalkalla Turun tuomiokirkossa.

Keskiaika-aliasta Turun tuomiokirkossa -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Turun tuomiokirkko 1400-luvulla

Vuonna 1400 Turun tuomiokirkko oli vielä paljon vaatimattomampi kuin nykyään, mutta tuon ajan mittapuulla kuitenkin valtavan kokoinen. Kaisa Pietarintytär opastaa satavuotiaan kirkon historiaan. (Videon tekstitykset saa päälle ja pois ikonista klikkaamalla.)

Turun tuomiokirkko 1400-luvulla -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Piispa Hemming

Lyhyt animaatio piispa Hemmingistä, eräästä Suomen keskiajan mahtavimmista piispoista. Autuaan piispa Hemmingin pyhäinjäännöslipas on Turun tuomiokirkossa edelleen nähtävillä. (Videon tekstitykset saa päälle ja pois ikonista klikkaamalla.)

Piispa Hemming -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Professori Tuomas Heikkilän luento Tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2021

Kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä luennoi Tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2021 aiheesta "Pyhä Henrik, paha Lalli ja Suomen synty". Keitä olivat piispa Henrik ja Lalli, ja mitä tarinasta todella tiedetään? Professori Heikkilä on paneutunut Henrik-tutkimukseen vuosien ajan, ja häneltä on ilmestynyt useita kirjoja tästä ja muista aiheista.

Tälle videolle ei toistaiseksi ole olemassa tekstivastinetta.