Videoita Turun tuomiokirkon historiasta

Tälle sivulle on koottu videoita Turun tuomiokirkon historiasta eri näkökulmista katsottuna. Videot on tekstitetty, osassa tekstitys täytyy laittaa päälle YouTuben valikosta. Osalle videoista on tarjolla myös tekstivastine. Tervetuloa tutustumaan.

Hyppää tästä suoraan Tuomiokirkon luentojen ja seminaarien striimauksiin

Turun tuomiokirkko: Piispa Henrik

Turun tuomiokirkolla on paljon tarinoita kerrottavanaan. Yksi niistä on piispa Henrik eli Pyhä Henrik, Suomen kansallispyhimys. Videolla kerrotaan miten piispa Henrik liittyy Turun tuomiokirkkoon.

Turun tuomiokirkko: Piispa Henrik -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko: Pyhimykset ja kansanperinne

Keskiajalla Turun tuomiokirkossa oli kymmenittäin pyhimysalttareita. Kaikuja niistä näkyy kirkossa edelleen. Videossa esitellään muutamia alttarinpaikkoja eri puolilta kirkkoa.

Turun tuomiokirkko: Pyhimykset ja kansanperinne -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko: Rakentamisen vaiheet

Kun Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön, se oli kovin erinäköinen kuin nykyään. Videolla käydään lyhyesti läpi Tuomiokirkon rakennusvaiheita eri vuosisatojen ajalta.

Turun tuomiokirkko: Rakentamisen vaiheet -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko vs. Turun linna

Eeppinen oppaiden kaksinkamppailu Turun tuomiokirkon ja Turun linnan kesken. Nyt ratkaistaan, kumpi on parempi, kirkko vai linna. Vai ratkaistaanko? Kamppailemassa Turun tuomiokirkkoseurakunnan viestintäsihteeri ja Tuomiokirkon vahtimestari Eeva-Kaisa Ahlamo sekä Turun linnasta tutkija Bengt Selin.

Tuomiokirkko vs. Turun linna -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa

Turun tuomiokirkko & Turun linna

Viime vuonna kiisteltiin siitä, kumpi on parempi, kirkko vai linna. Tällä kertaa ollaankin hyvää pataa, ja autetaan kaveria hädässä. Miten käy, kun Tuomiokirkon vahtimestari Eeva-Kaisa Ahlamo sekä Turun linnan tutkija Bengt Selin vaihtavatkin paikkoja? Miten onnistuu itselle vieraan paikan opastaminen?

Keskiaika-aliasta Turun tuomiokirkossa

Keskiajan tutkija Ilari Aalto ja Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Miika Ahola selittävät toisilleen keskiaikaisia sanoja karkkipalkalla Turun tuomiokirkossa.

Keskiaika-aliasta Turun tuomiokirkossa -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Turun tuomiokirkko 1400-luvulla

Vuonna 1400 Turun tuomiokirkko oli vielä paljon vaatimattomampi kuin nykyään, mutta tuon ajan mittapuulla kuitenkin valtavan kokoinen. Kaisa Pietarintytär opastaa satavuotiaan kirkon historiaan. (Videon tekstitykset saa päälle ja pois ikonista klikkaamalla.)

Turun tuomiokirkko 1400-luvulla -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Piispa Hemming

Lyhyt animaatio piispa Hemmingistä, eräästä Suomen keskiajan mahtavimmista piispoista. Autuaan piispa Hemmingin pyhäinjäännöslipas on Turun tuomiokirkossa edelleen nähtävillä.

Piispa Hemming -videon tekstivastine löytyy tämän linkin takaa.

Turun tuomiokirkon tornista löytyy 18 tonnia kelloja

Turun kaupungin tekemä video vuodelta 2016. Videolla käydään tutustumassa Tuomiokirkon tornin yksityiskohtiin. (Huom! Video on tehty ennen saavutettavuuslain voimaantuloa. Siksi siinä ei ole tekstityksiä.)

Professori Tuomas Heikkilän luento Tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2021

Kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä luennoi Tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2021 aiheesta "Pyhä Henrik, paha Lalli ja Suomen synty". Keitä olivat piispa Henrik ja Lalli, ja mitä tarinasta todella tiedetään? Professori Heikkilä on paneutunut Henrik-tutkimukseen vuosien ajan, ja häneltä on ilmestynyt useita kirjoja tästä ja muista aiheista.

Turun oppineet -keskiaikaseminaari

Turun oppineet - elämää keskiajan yliopistoissa -seminaari pidettiin Turun tuomiokirkossa 8.-9.10.2021. Tallenteet ovat katsottavissa oheisista linkeistä.

Seminaaripäivä pe 8.10.2021

TT Mikko Posti: Uskonto ja oikeutettu sota 1300-luvun Italiassa / dos. Virpi Mäkinen: Ars moriendi – kuolemisen taito / prof. emer. Simo Knuuttila: Logiikka keskiajan yliopistoissa / dos. Ritva Palmén: Mielikuvitus ja mielen harhailu keskiajan hengellisissä harjoituksissa

Seminaaripäivä lauantai 9.10.2021

Suomen Kansallisarkiston pääjohtaja, dos. Jussi Nuorteva: Suomalaiset opiskelijat ja heidän opintonsa Euroopan yliopistoissa keskiajalla / Dos. Anni Maria Laato: Medeltida hymnernas teologi – Millaista teologiaa keskiajan hymnit välittivät?

Arkeologi Ilari Aallon luento 17.6.2022 Tuomiokirkon syntymäpäivillä

Arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto luennoi tiilentekijöiden merkeistä Tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2022.

Turun tuomiokirkon keskiaikaisissa rakenteissa lymyää tiiliin piirrettyjä merkkejä, jotka esittävät erilaisia työkaluja ja symboleita. Merkit ovat olleet näkyvissä vuosisatoja, mutta niihin on aiemmin kiinnitetty vain vähän huomiota. Salaperäiset symbolit ovat keskiaikaisten tiilentekijöiden merkkejä, joilla kukin tiilimestari merkitsi oman tuotantonsa. Merkit auttavat selvittämään, millä muilla kirkkotyömailla tuomiokirkon tiilimestarit työskentelivät, ja valottavat hieman sitä, keitä nämä historian hämärään kadonneet ihmiset olivat.

Pyhä Birgitta -seminaari 6.10.2023

Birgitta Birgerintytär oli ruotsalainen aatelisnainen ja mystikko, joka on tunnettu näyistään ja perustamastaan luostarijärjestöstä. Birgitta kuoli Roomassa 23. heinäkuuta 1373. Vuonna 2023 oli siis Birgitan pyhimykseksi syntymisen 650-vuotisjuhlavuosi. Birgitan muistovuoden kunniaksi projekti Eletty usko keskiajan Suomessa (Tampereen Yliopisto/SLS), Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) ja Turun tuomiokirkkoseurakunta järjestivät yleisöseminaarin Birgitan päivän aattona, 6.10. Seminaarin teemana oli Birgitan vaikutus Suomessa myöhäiskeskiajalla. Tutkijat Elina Räsänen, Hilkka-Liisa Vuori, Sari Katajala-Peltomaa, Sofia Lahti ja Anna-Stina Hägglund luennoivat reliikeistä, pyhiinvaelluksista, lahjoituksista, taiteesta ja musiikista Pyhän Birgitan ja hänen luostarijärjestönsä näkökulmasta.