Minä Birgitta? -soolotanssiteos

Tanssiva nainen ison B-kirjaimen sisällä. B-kirjain on ensimmäisenä kirjaimena sanassa Birgitta

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström esittää Birgitan päivänä 7.10. Turun tuomiokirkossa sooloteoksen Birgitasta, pyhästä ja kapinallisesta naisesta, sekä hänen pyrkimyksestään itselliseen elämään. Alustajana prof. Kirsi Vainio-Korhonen.

Ruotsin kansallispyhimys Pyhä Birgitta on keskiajan kiehtovimpia hahmoja. Hän oli profeetta ja mystikko, joka lopulta perusti oman hengellisen sääntökunnan. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin myös nainen.

Minä Birgitta? -tanssiteos kulkee Birgitan kanssa koko pitkän matkan pohjolasta Roomaan, vanhuudesta nuoruuteen. Tanssija kohtaa Birgitan tämän kolmessa todellisuudessa: neitsyenä, vaimona ja leskenä. Teoksen tarina luo kysyvän, raadollisen mutta myös hellän humoristisen kuvan naisesta, joka ei halunnut asettua yhteen muottiin. Teos etsii myös vastausta kysymykseen siitä, mitä on pyhyyden tavoittelu.

Tilaisuuden aluksi kuullaan Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhosen luento Birgitan ajan Roomasta, ja mitä kaupungissa on Birgitasta edelleen nähtävillä. Rooman tuntijoille tuttuja kohteita lähestytään siis uusin silmin ja uudenlaista tietoa tarjoten.

Luento ja tanssiesitys kestävät yhteensä n. 1,5 tuntia. Klo 18 lähtien voi käväistä Turun tuomiokirkon keskiaikaisen Pyhän Birgitan alttarin paikalla Maunu Tavastin kappelissa. (Kappelitila ei ole esteetön.)

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 10€