Kaisu Koivisto: Kultapallo 18.9.−31.10.2023

Kaisu Koiviston Kultapallo-näyttely on tutkielma ajasta ja materiaaleista. Turun tuomiokirkon vaiherikas historia ja nykyisyys kohtaavat Koiviston piirustukset ja esineteokset, jotka ovat esillä Pyhän Johanneksen kappelissa 18.9.−31.10.2023.

Kultapallo-piirustussarjan lähtökohtana on vuonna 1990 painettu Cambridge Biographical Dictionary, jonka sivuille Koivisto on tehnyt lisäyksiä piirtämällä ja maalaamalla guassiväreillä. Vaatimaton paperimateriaali saa uusia ajallisia ja kuvallisia kerroksia, jotka johdattavat havainnoimaan kappelin yksityiskohtia. Installaation kierrätystekstiilit ja -nahka rinnastuvat kappelissa oleviin kalkkimaalauksiin ja Kijk-suvun hautarakennukseen. ”Näyttelyni sai alkunsa ajatuksista: mikä on arvokasta, mikä on tärkeää?”, Koivisto kertoo. Näyttelynimen kulta viittaa aurinkoon, Jumalaan, rikkauteen ja statukseen, mutta se on myös ahneuden vertauskuva.  

Kaisu Koivisto käyttää teoksissaan usein kierrätysmateriaaleja. Materiaalien kiertokulku - kestävyys ja toisaalta hauraus - kiehtovat Koivistoa. Hänen työskentelyssään kantavina teemoina toistuvat ajankulun näkyväksi tekeminen sekä se, miten ajankulku ilmenee elinympäristössämme olevissa rakennuksissa ja luonnossa kasvun ja rapistumisen prosesseina.

Koivisto on tullut tunnetuksi veistoksistaan, installaatioistaan ja valokuvistaan, joissa korostuvat pohjoisen maiseman erityispiirteet ja yhteiskunnalliset muutostilat. Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ovat leimallisia Koiviston teoksille, joissa hän pohtii luonnon ja kulttuurin rajapintoja.

Kaisu Koivisto on osallistunut näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen töitään on ollut esillä mm. seuraavissa paikoissa: Aboa Vetus & Ars Nova,Turku; Turun taidemuseo; Galleria Sculptor, Helsinki; Porin taidemuseo; Kiasma; Museo Andersen, Rooma;  Reina Sofia-museo, Madrid; PS 1, New York; Viron taidemuseo Kumu, Tallinna; Tokyo Metropolitan Museum; Mark Rothko Art Centre, Daugavpils, Latvia; Venetsian biennaali.

www.kaisukoivisto.com

Instagramissa