Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä


Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan talvikauden aikana keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. 

Suomen arkkitehtuurimuseon tuottama näyttely on esillä Turun tuomiokirkkomuseossa 8.10.2022 - 26.3.2023. 

Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteisiin. Kirkkojen kattorakenteet ovat esimerkkinä mittaamattoman pitkäikäisestä kestävästä rakentamisesta. 

Näyttely kertoo rakennetusta kulttuuriperinnöstä ja keskiaikaisiin puurakenteisiin kohdistuvan tutkimustyön tavoitteista, kenttätöiden arjesta ja nykyhetken rakentamiseen ja yhteiskuntaan liittyvistä ulottuvuuksista. Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti, apulaisprofessori Panu Savolainen. Suunnitteluun ja toteutukseen ovat osallistuneet Kattoristikoiden ratkojat -tutkimusryhmän jäsenet.

Tuomiokirkon etelälehterillä sijaitseva Turun tuomiokirkkomuseo on avoinna joka päivä klo 9-18 paitsi kirkkosalin tilaisuuksien aikana. Museon lipun hinta ovat 2 / 1 euroa. Museoon pääsee myös Museokortilla. 

Kattoristikoiden ilta Tuomiokirkossa 10.10. 

Näyttelyyn ja tutkimusryhmän työhön pääsee tutustumaan syvemmin Kattoristikoiden illassa Turun tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelissa maanantaina 10.10.2022 klo 18-20. 

Panu Savolainen työryhmineen esittelee tapahtumassa Kattoristikoiden ratkojat -näyttelyä ja sen taustalla olevaa, vuonna 2020 käynnistynyttä tutkimushanketta Keskiajan puurakennusperintö Suomessa: kivikirkkojen kattorakenteet, rakennusprosessi ja rakentamisen innovaatiot. Hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Koneen säätiö.

Kattoristikoiden ilta on kaikille avoin ja maksuton ja tapahtuman aikana Tuomiokirkkomuseoon on vapaa pääsy. 

Näyttely oli esillä Arkkitehtuurimuseossa syksyllä 2021: https://www.mfa.fi/nayttelyt/kattoristikoiden-ratkojat/

Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Näyttelytyöryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Ilari Aalto, Franziska Dalheimer, Marko Huttunen, Laura Laine, Jan Mustonen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Antti Seppänen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Näyttelyn taustalla on arkkitehtitoimisto Livadyn vuodesta 2007 tekemä restaurointityö ja tutkimus keskiaikaisten puurakenteiden parissa sekä vuoden 2020 alusta käynnistynyt Aalto-yliopiston hanke Keskiajan puurakennusperintö Suomessa: kivikirkkojen kattorakenteet, rakennusprosessi ja rakentamisen innovaatiot. Tutkimusryhmään kuuluvat tutkijat Ilari Aalto, Vivi Deckwirth, Antti Haikala, Marko Huttunen, Laura Laine, Marianna Niukkanen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Panu Savolainen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Pohjan Pyhän Marian kirkon kattoristikoiden seassa tutkijoita.
Pohjan Pyhän Marian kirkossa 2020. Kuva Antti Seppänen.
Keskiaikaisia puisia kattoristikoita
Keskiaikaisia kattoristikoita. Kuva arkkitehtitoimisto Livady.