Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä


Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan talvikauden aikana keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. 

Suomen arkkitehtuurimuseon tuottama näyttely on esillä Turun tuomiokirkkomuseossa 8.10.2022 - 26.3.2023 30.5.2023 (näyttelyaikaa on jatkettu)

Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteisiin. Kirkkojen kattorakenteet ovat esimerkkinä mittaamattoman pitkäikäisestä kestävästä rakentamisesta. 

Näyttely kertoo rakennetusta kulttuuriperinnöstä ja keskiaikaisiin puurakenteisiin kohdistuvan tutkimustyön tavoitteista, kenttätöiden arjesta ja nykyhetken rakentamiseen ja yhteiskuntaan liittyvistä ulottuvuuksista. Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti, apulaisprofessori Panu Savolainen. Suunnitteluun ja toteutukseen ovat osallistuneet Kattoristikoiden ratkojat -tutkimusryhmän jäsenet.

Tuomiokirkon etelälehterillä sijaitseva Turun tuomiokirkkomuseo on avoinna joka päivä klo 9-18 paitsi kirkkosalin tilaisuuksien aikana. Museon lipun hinta ovat 2 / 1 euroa. Museoon pääsee myös Museokortilla. 

Näyttely oli esillä Arkkitehtuurimuseossa syksyllä 2021: https://www.mfa.fi/nayttelyt/kattoristikoiden-ratkojat/

Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Näyttelytyöryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Ilari Aalto, Franziska Dalheimer, Marko Huttunen, Laura Laine, Jan Mustonen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Antti Seppänen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Näyttelyn taustalla on arkkitehtitoimisto Livadyn vuodesta 2007 tekemä restaurointityö ja tutkimus keskiaikaisten puurakenteiden parissa sekä vuoden 2020 alusta käynnistynyt Aalto-yliopiston hanke Keskiajan puurakennusperintö Suomessa: kivikirkkojen kattorakenteet, rakennusprosessi ja rakentamisen innovaatiot. Tutkimusryhmään kuuluvat tutkijat Ilari Aalto, Vivi Deckwirth, Antti Haikala, Marko Huttunen, Laura Laine, Marianna Niukkanen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Panu Savolainen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.

Pohjan Pyhän Marian kirkon kattoristikoiden seassa tutkijoita.
Pohjan Pyhän Marian kirkossa 2020. Kuva Antti Seppänen.
Keskiaikaisia puisia kattoristikoita
Keskiaikaisia kattoristikoita. Kuva arkkitehtitoimisto Livady.